Kledi Kadiu nuk ka nevojė pėr prezantime. Nė Itali ai ėshtė njė idhull i gjithė adoleshenteve, por i njohur nga tė gjitha moshat. Balerini shqiptar ėshtė i zoti nė punė, pėr tė cilin ėshtė njė pasion para se tė jetė njė zanat.
"Kėrcimi ėshtė njė disiplinė, ka thėnė ai pėr "Stranieri in Italia". Tė ndihmon tė pėrballosh vėshtirėsitė dhe tė formosh karakterin tėnd. Ėshtė njė mėnyrė tė menduari, tė menduari ndryshe".
Pas shpatullave tė Kledit ėshtė i njėjti formacion i Akademisė Kombėtare tė Dancit nė Shqipėri dhe eksperienca nė Operėn e Baletit nė Tiranė. Nė Itali ka katėrmbėdhjetė vjet. Aty ka gjetur suksesin televiziv si balerin i parė nė programet e 'Mediasat'. Gjithashtu, nuk i kanė munguar eksperiencat nė kinema. Me njė fjalė, ėshtė njė artist i kompletuar.
Ndihesh shqiptar, italian, apo nė njėjtėn masė nė tė dyja?
Kledi: Kam ende pasaportėn shqiptare dhe ndihem para sė gjithash shqiptar. Por pas kaq vjetėsh tė kaluara kėtu, mjaft karakteristika tė italianėve janė edhe tė miat. Tashmė kam njė mentalitet italian dhe nė Itali ndihem si nė shtėpinė time.
Ke mbėrritur 15 vjet mė parė dhe tashmė ke fituar njė eksperiencė tė madhe. Tė vazhdoje profesionin tėnd kėtu ishte e thjeshtė, e menjėhershme apo jo?
Kledi: Tek ne shteti i jep njė rėndėsi tė madhe atyre qė u dedikohen sportit ose artit. Disa disiplina mund tė kultivoheshin edhe mė mirė. Nė kėmbim duhet tė japėsh maksimumin. Kur mbėrrita kėtu, vazhdova tė kėrceja dhe nuk pata vėshtirėsi pikėrisht pėr shkak tė asaj tė kaluare qė kisha pas shpatullave tė mia.
Pėrgatitja qė kishe marrė nė Shqipėri, pėrbėn pra pėr ty diferencėn. Ti ke avantazhe pėrballė kolegėve tė tu italianė?
Kledi: Nuk mund ta mohoj qė punėn kėtu e nisa i avancuar. Balerinė nuk kishte shumė dhe niveli shpesh linte pėr tė dėshiruar. Unė isha mė i zoti. Nė studion e kėrcimit kolegėt e mi vinin njė herė ose dy nė javė, unė punoja gjithė kohės.
Sot, ēfarė ėshtė Shqipėria dhe ēfarė ėshtė Italia pėr ty?
Kledi: Shqipėria ėshtė atdheu im. Nė Itali gjeta njė stabilitet si nė punė ashtu edhe nė jetėn private. Mė vjen keq qė tashmė ka ndryshuar sjellja ndaj tė huajve. Mė parė kishte mė shumė komunikim, italianėt ishin tė interesuar tė njihnin kultura tė tjera, ishin kuriozė dhe tė hapur. Tashėm menjėherė bėhet diferenca kur thua, "jam roman", "jam shqiptar', qė menjėherė krijon njė klimė tė ftohtė dhe italianėt krijojnė distancė. Sigurisht qė nuk mė ndodh mua, por qė haset shpesh.
Kur flitet pėr tė huaj ose pėr shqiptarė nė veēanti, ēfarė efekti ka mbi ty?
Kledi: Ēfarė duhet tė bėj, qesh. Nga ana tjetėr, ēdo popull ka historinė e vet, identitetin e vet, ka pozitive dhe negative kudo. Nuk ka tė njėjtat buzė ēdo fytyrė. Njė person nuk duhet gjykuar domosdoshmėrish nga kombėsia qė ka. Nė thelb duhet tė ketė
E quan tė pavend alarmin qė ėshtė dhėnė aktualisht nė lidhje me sigurinė pėrballė mjaft emigrantėve?
Kledi: Ėshtė njė situatė e pėrgjithshme, ėshtė krizė ekonomike. Megjithatė, duhet pranuar se italianėt mendojnė: Ja, kjo ka ardhur nga emigrantėt qė na kanė vjedhur punėn", etj. Kėto arsyetime nuk duhet tė jenė. Gjėrat duhen pėrballur me civilitet, qė mendoj se ėshtė njė karakteristikė qė i pėrket kėtij vendi.
Klandestini ėshtė njė i papėrgjegjshėm, dhe i tillė duhet tė konsiderohet kushdo qė kėrkon ndihmėn e rrjetit tė klandestinėve?
Kledi: Nuk mendoj se emigrantėt e parregullt qė vijnė nė Itali, vetėm pėr kėtė fakt mund tė konsiderohen tė papėrgjegjshėm. E quaj mjaft tė gabuar kėtė arsyetim. Edhe klandestinėt janė para sė gjithash njerėz. Nuk ka barazi klandestin-i papėrgjegjshėm.
Ēdo njeri ėshtė ndryshe, ka njė histori ndryshe pas krahėve, qė duhet konsideruar. Por ti ke qenė njė klandestin?
Kledi: Kam hyrė nė Itali nė mėnyrė tė parregullt, por pas pak ditėsh jam kthyer nė Shqipėri. Pastaj kam riardhur nė Itali me njė vizė pėr studim, por nisa tė punoja dhe mė pas i rregullova gjėrat e mia dhe mora lejen e qėndrimit.
Ēfarė tė mungon nga vendi yt i origjinės? Ėshtė njė gjė qė doje ta sillje kėtu?
Kledi: Disa gjėra nuk mund tė transportohen nga njė vend nė tjetrin, siē janė traditat, bėjnė pjesė nė ligjet e njerėzve qė u pėrkasin. Kėshtu qė le t'i lėmė gjėrat aty ku janė nė vendin e tyre, ka mjaft kujtime. Pėr sa u pėrket prindėrve tė mi, i shoh shpesh ata, vijnė kėtu sa herė duan.
Miqtė e vėrtetė janė mė shumė shqiptarė apo italianė?
Kledi: Janė mė shumė shqiptarė. Jam i lumtur qė kam shumė tė tillė.
Dhe janė mė tė mira italianet apo shqiptaret?
Kledi: Kanė karaktere dhe temperament shumė tė ndryshėm. Femrat italiane janė tė pėrkėdhelura. Dhe kur kanė njė gjė nė dorė, nisin ta komandojnė. Femrat shqiptare kanė mė shumė respekt pėrballė mashkullit tė tyre dhe realizojnė njė raport mjaft tė ekuilibruar. Nėse do tė zgjidhja, do tė mė pėlqenin femrat e Perėndimit. Shumė tė shohin dhe tė admirojnė dhe ndoshta mjaft tė kanė zili.
Ēfarė kėshille do t'u jepje atyre qė kanė nevojė tė realizojnė ėndrrat e tyre?
Kledi: Ēdokush duhet tė bėjė nė jetė atė qė pėlqen tė bėjė, pa parė pikėn e finishit. Suksesi u takon pakėve e pėr rrethana tė caktuara mbi tė gjitha. I vetmi objektiv ėshtė tė punosh pėr atė qė tė sfidon; dhe ky ėshtė suksesi i vėrtetė. /balkanweb/